onsdag 27 maj 2015

Pilgrimsresa till Assisi – i den helige Franciskus fotspår 3-9 okt 2015





Den helige Franciskus av Assisi dog den 3 oktober 1226. Pilgrimer från hela världen vallfärdar då till Assisi i Italien och min dotter Maria och jag är lycklig som fått tillgång till några rum på ett kloster i denna heliga stad. Det gör att vi kan bjuda in till en andlig resa i Franciskus fotspår.  

Franciskus är en av världshistoriens viktigaste och mest älskade vägledare i andliga frågor. Franciskus utstrålade glädje och kärlek och gjorde ett stort intryck på sin omgivning och sin samtid. Du får även stifta bekantskap med den heliga Klara, en av Franciskus lärjungar.

Även i vår tid tid är det många människor över hela världen som söker efter andlighet och Franciskus har mycket att säga till dessa människor som längtar efter sanning, renhet och frid. Han visar på ett sätt att leva som passar lika bra nu som då och han levde som han lärde.

Staden Assisi ligger i landskapet Umbrien ca 20 mil nordost om Rom och hit har pilgrimer vallfärdat i århundraden.



Programmet 
Programmet består av föreläsning, workshop och meditation på morgonen där vi hämtar kraft och inspiration från Franciskus liv och undervisning. Det ger ett andligt fokus att reflektera över under dagen som  avslutas med en kort samling och meditation.

På eftermiddagen har du egen tid att disponera. Då kan du dra dig undan för egen tid, strosa runt i de pittoreska gränderna eller göra längre vandringar i de vackra omgivningarna.

Tillsammans vandrar vi sedan runt i den välbevarade staden och besöker platser som betytt mycket för Franciskus och hans lärjungar.



Vi besöker den stora och mäktiga Franciskus-basilikan, som byggdes bara två år efter hans död och Santa Chiara-basilikan som byggdes till Klaras ära. 

Andra sevärdheter vi beger oss till är basilikan Santa Maria degli Angeli och klostret med en liten kyrka, San Damiano, där Klara bodde och verkade. Vi vandrar också upp på berget till Carceri där Franciskus eremitställe ligger. Dit drog han sig undan med sina bröder för bön och meditation.

Det finns också möjlighet till individuell vägledning av Berit eller undervisning i italienska och tolkning av Maria.



Boende
Vi kommer att bo på klostret Francescane Angeline som ligger centralt i Assisi. Systrarna på klostret är mycket gästvänliga. Rummen är trivsamma och har man tur kan man få ett rum med strålande utsikt. Samtliga rum har wc/dusch. På klostret finns en liten kyrka och en klosterträdgård för stillhet och ro. Det finns även ett fint samlingsrum där vi träffas för gemensamma aktiviter.


Måltiderna 
Frukost och välkomstmiddag på klostret ingår i kostnaden. Lunch och middag kan man äta på någon av de många små restauranger i staden. 

Resan
Du får själv boka resan till Assisi. Förra gången flög några av deltagarna med SAS eller Norwegian från Arlanda och andra med Lufthansa från Karlstad till Rom.

Från flygplatsen Fiumicino (FCO) tar du flygbussen till Stazione Termini (Centralstationen) i Rom varifrån tåg går till Assisi. Väl framme i Assisi tar man lättast taxi till hotellet.

Priser
Resan kostar för boende i dubbelrum inkl. frukost och välkomstmiddag, undervisning, guidning och administration 6 300 kr. 

Anmälan och mer information
Berit: beritvonscheven@gmail.com eller 070-313 07 97 
Maria: mariavonscheven@yahoo.it eller 070-576 15 38. 

Begränsat antal platser! Ett fåtal platser kvar! 

Vi ses i Italien! Ci vediamo in Italia!


Berit och Maria 

Inga kommentarer: